Motortyper af elektriske drivsystemer til både

Motortyper af elektriske drivsystemer til både

Der er forskellige typer af bådmotorer, og alle har fordele og ulemper. Motoren afhænger hovedsageligt af din båd. En opgradering til den nyeste teknologi af en elmotor er næsten altid mulig. Vi vil fortælle dig, hvad du skal være opmærksom på, god læselyst!
  • Elektriske bådmotorer
  • Udenbordsmotor
  • Indenbordsmotor
  • Bughåndtag
  • Podmotor
  • Saildrive
  • drejelig podmotor

Generelt om motortyper

Udendørs- og indendørsbåde er de mest almindeligt anvendte motortyper. Bugmotorer bruges ofte af fiskere til korte afstande. Sejlbåde og sejlyachter drives ofte af en flansemotor, saildrive eller undervandsmotor.

Montering af elmotor

Vi kunne gøre det nemt for os selv og sige: Venligst følg producentens instruktioner ved montering! Dette skal du absolut overveje. Vi ønsker ikke, at du skader din båd, den nye motor eller i værste fald dig selv!
Montering af elmotor

Elektrisk påhængsmotor

Påhængsmotorer er særligt udbredt på mindre både og gummibåde op til 15 HK, men anvendes også på større sportsbåde eller husbåde. Komponenterne elektrisk motor, drivaksel og eventuelt gearkasse er monteret i et hus. Betjeningen kan ske på bådmotoren via en pinne eller rat og fjerngas.
Elektrisk påhængsmotor

Fordele og ulemper ved påhængsmotorer

Påhængsmotorer kan nemt monteres og demonteres. De er meget fleksible og kan afmonteres efter sejladsen eller til vinteropbevaring. Ulempen er, at påhængsmotorer ofte bliver stjålet. Men fortvivl ikke: Der er udover demontering også andre måder at sikre motoren mod tyveri på!

Montering af elektrisk påhængsmotor

Hvordan monteres en påhængsmotor?

Montering af en påhængsmotor er ukompliceret på motorbeslaget, som er placeret på hækken af båden. Montering sker ved hjælp af klemmeskruer eller bolte. Afhængigt af motorens vægt kan dette gøres af en amatør, især for motorer under 11 kW (15 hk).

Det afhænger af vægten!


Størrelse og vægt varierer afhængigt af påhængsmotoren fra 2,2 kg til 470 kg. For de større modeller anbefales det at bruge en løfteanordning som f.eks. en kran på grund af den øgede vægt. Du kan også ansætte en serviceudbyder til installationen.


Ved køb af en påhængsmotor skal du sørge for at vælge den rigtige aksellængde! I vores artikel "In 4 steps to the perfect electric drive" finder du den passende aksellængde til bådmotoren.

Elektrisk indenbordsmotor

En akselstrømsinstallation består af en motor, der er fast monteret i skroget på båden. Motoren driver en fast aksel, hvorpå en propel er fastgjort. Betjeningen sker via fjerngas, og styringen overtages af en ror, der er monteret bag propellet og styres med et rat.

Monteringen er mere omfattende end ved en påhængsmotor og bør normalt udføres af en ekspert. Båden skal også løftes op af vandet, hvilket eventuelt kræver en kran. Den eksisterende akselstrømsinstallation kan normalt genbruges. Indenbordsmotoren monteres fast i skroget på båden.

Elektrisk bovpropel

En bovpropel ligner meget en påhængsmotor, men er kendetegnet ved en lav vægt. Den monteres dog på boven og 'trækker' dermed båden. Betjeningen kan ske ved hjælp af en pind eller takket være fjerngas med hånd- eller fodbetjening.
Elektrisk bovpropel

Fordele og ulemper ved Bugmotorer

Bughængte motorer installeres på bådens forreste del og trækker båden som den eneste af de forskellige motortyper. Dette giver en bedre manøvredygtighed. Bughængte motorer bruges ofte til fiskeri, da begge hænder er frie takket være en pedalkontrol. På grund af en lavere skubkraft anbefales bughængte motorer ikke til en tungere båd.

Interessant for lystfiskere med en båd med elektrisk fremdrift

Der er delvist autopiloter til at følge ruter eller en GPS-spotlock, hvor bovpropellen automatisk holder båden på samme sted. For fiskere kan en integreret ekkolod med en sonar tilsluttes. Det er også muligt at sænke og hæve motoren automatisk ved tryk på en knap.

Hvordan installeres en bovpropel?

Montering sker direkte på båden eller på en monteringsplade, som er fastgjort til båden. En monteringsplade har den fordel, at du hurtigt kan montere og demontere motoren. Hvis du ikke ønsker at beholde motoren permanent på båden, er dette meget fornuftigt. Montering er ikke kompliceret og kan nemt udføres selv.


Ved køb af en bovpropel skal du i alle tilfælde sørge for at vælge den rigtige aksellængde! I vores artikel "I 4 trin til den perfekte elektriske fremdrift" finder du den passende aksellængde til din båd.

Elektrisk podmotor / flangemotor

Drivsystemet består af et kompakt og vandtæt kabinet, hvor motoren er integreret. Den monteres på undersiden af båden og er ikke roterbar. Betjeningen sker via fjerngas, og styringen overtages af en ror, der er monteret på bådens hæk. En pod-motor styres via rat og styreelektronik, og batteriet er placeret i båden.


En flangemotor kræver kun meget lidt plads i skibets indre, da motoren er fuldstændig placeret i pod-kabinettet og ingen motordele stikker ind i skibets indre. Flangemotorer findes ofte på sejlbåde. En ulempe kan være den begrænsede manøvredygtighed under visse omstændigheder, da motoren ikke er direkte roterbar.

Hvordan monteres en flangemotor?

Montering skal udføres af en fagmand på land, og båden skal løftes op af vandet først. Arbejdet er mindre end ved en saildrive, da der kun er behov for nogle mindre huller til fastgørelse på skroget og et større hul til ledningsføring. Eksisterende huller og sokler kan normalt genbruges. Det er særligt vigtigt at sikre en god tætning af hullerne i skroget.

Elektrisk Saildrive

En Saildrive er lignende en Podmotor, hvor motor-komponenterne stikker ind i båden i forhold til en flange-motor. Der findes også roterende versioner, men standarden er en fast motor, der styres via en styreanordning. Soklen er laminatet fast på bådskroget, og eksisterende sokler kan normalt genbruges ved anskaffelse af en elektrisk Saildrive.
Elektrisk Saildrive
Betjeningen sker via fjerngas. Drejelige saildrives kan variere i størrelsen af den maksimale drejningsvinkel samt i den mekaniske eller elektriske styring. Saildrive-motorer er særligt populære på sejlbåde. Montering er sammenlignelig med en podmotor.

Elektrisk underfloor motor

Sammenligning af omkostningerne ved kraftværker

Din båd. Vores drivkraft.

Vi støtter bådejere med emnet e-mobilitet på vandet. Har du yderligere spørgsmål om elektriske bådmotorer? Skriv til os på mail@greenboatsolutions.de Vi vil svare dig så hurtigt som muligt!

Bemærkninger

Vi bruger retningslinjer for alle oplysninger og beregninger. Individuelle afvigelser er naturligvis mulige. Hver båd har forskellige egenskaber, og derfor kan vi ikke garantere for oplysningerne. Det kan være, at din båd kræver mere eller endda mindre kraft end anbefalet.

Korrekthed

Informationerne på vores hjemmeside er skrevet med største omhu. Alligevel kan vi ikke garantere for korrektheden af informationerne og påtager os intet ansvar for skader forårsaget af fejl i teksterne.

Dine fordele med greenboatsolutions

enkelt.
Få klik sparer dig for meget tid og stress!
hurtigt.
Du vil modtage et resultat inden for 5 minutter.
sammenlignelige.

Du sammenligner næsten 600 forskellige elmotorer.

transparent.

Du har overblik over mere end 30 producenter.

contact image