Motortyper på både

1.1 Motortyper på både

Hvilken elmotor til båden?

Der er forskellige motortyper til båden, og alle har fordele og ulemper. Motoren afhænger hovedsageligt af din båd. En opgradering til den nyeste teknologi af en e-motor er næsten altid mulig. Vi fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på, god fornøjelse med læsningen!

  • Udenbords motor

  • Indenbordsmotor

  • Saildrive

  • Bugmotor

  • Roter podmotor

Motortyper på både generelt

Udenbordsmotorer og indenbordsmotorer er de mest almindeligt anvendte motortyper. Bugmotorer bruges ofte af fiskere til korte afstande. Sejlbåde og sejlyachter drives derimod ofte af en flangemotor, Saildrive eller undervandsmotor.

Montering af elmotoren

Vi kunne gøre det nemt for os selv og sige: Venligst følg producentens anvisninger ved montering! Dette bør du absolut tage højde for. Vi ønsker ikke, at du skader din båd, den nye motor eller i værste fald dig selv!

Montering af elmotoren

Tips og anbefalinger til en båd med elektrisk motor

Du har brug for passende udstyr til montering, afhængigt af størrelsen og vægten af din motor. Hvis du laver grove fejl under monteringen, risikerer du at beskadige din båd alvorligt. Vores tip: Søg en bådbygger i god tid før sæsonstart, så du kan få båden hurtigt i vandet om foråret for at tage den første elektriske tur.

Elektrisk påhængsmotor

Udenbordsmotorer er især udbredte på mindre både og joller op til 15 hk, men de anvendes naturligvis også på større sportsbåde eller husbåde. Komponenterne elektrisk motor, drivaksel og eventuelt gearkasse er indbygget i et hus. Betjeningen kan ske på bådmotoren via en styrepind eller rat og fjernbetjening.

Elektrisk påhængsmotor

Fordele og ulemper ved påhængsmotorer

Udenbordsmotorer er lette at (de-)montere. De er betydeligt mere fleksible og kan tages af efter turen eller til vinteropbevaring. Ulempen er, at udenbordsmotorer oftere bliver stjålet. Ingen grund til bekymring: Der er udover afmontering også andre måder at sikre motoren mod tyveri!

Montering af elektrisk påhængsmotor

Hvordan monteres en påhængsmotor?

Monteringen af en påhængsmotor sker enkelt på motorbrættet, som befinder sig bag på båden. Montering sker ved hjælp af klemmeskruer eller bolte. Afhængigt af motorens vægt er dette især for motorer under 11kW (15HK) enkelt og kan som regel udføres af en lægmand.

Det kommer an på vægten!


Størrelse og vægt varierer afhængigt af påhængsmotoren fra 2,2 kg til 470 kg. Ved de større modeller anbefales det at bruge løfteudstyr som for eksempel en kran på grund af den højere vægt. Du kan også hyre en tjenesteudbyder til installationen.


Når du anskaffer en påhængsmotor, bør du under alle omstændigheder være opmærksom på den rigtige aksellængde!

Elektrisk indbygget motor

Et akselsystem består af en motor, der er fastgjort i skroget på båden. Motoren driver en stiv aksel, som en propeller er fastgjort til. Betjeningen sker via fjernbetjening, og styringen udføres af et ror, der er placeret bag propellen og styres med et rat.


Monteringen er mere kompliceret end ved en udenbordsmotor og bør normalt udføres af en ekspert. Båden skal også løftes ud af vandet, hvilket muligvis kræver en kran. Det eksisterende akselsystem kan normalt genbruges. Indbygget motor monteres fast i skroget på båden.

Elektrisk indbygget motor

Elektrisk bugmotor

En bugmotor ligner meget en påhængsmotor i opbygning, men kendetegnes ved en lav vægt. Den monteres dog på bugen og "trækker" derfor båden. Betjeningen kan ske via en styrepind eller takket være fjernbetjening med hånd- eller fodbetjening.

Elektrisk bugmotor

Fordele og ulemper ved bugmotorer

Bugmotorer installeres på bugen af båden og trækker båden som den eneste af de forskellige motortyper. Dette giver en bedre manøvredygtighed. Bugmotorer bruges ofte til fiskeri, da begge hænder er frie takket være en pedalstyring. På grund af en lavere skubkraft anbefales bugmotorer ikke til en tungere båd.

Interessant for fiskere med en båd med elektrisk drev

Der findes delvist autopiloter til at følge ruter eller en GPS-spotlock, hvor bugmotoren automatisk holder båden på samme sted. For fiskere kan en integreret sonar sender forbindes med et ekkolod. Det er også muligt at sænke og hæve motoren automatisk med et tryk på en knap.

Hvordan installeres en bugmotor?

Monteringen sker direkte på båden eller på en monteringsplade, som er fastgjort til båden. En monteringsplade har den fordel, at du hurtigt kan montere og demontere motoren. Hvis du ikke ønsker at beholde motoren permanent på båden, er dette meget fornuftigt. Monteringen er ikke besværlig og kan nemt udføres selv.


Når du anskaffer en bugmotor, skal du i hvert fald være opmærksom på den rigtige aksellængde! I vores artikel finder du den passende {%ckz2i50q400153q67oim13n4h___aksellængde til din bugmotor%}.

Elektrisk podmotor / flangemotor

Drivkraften består af et kompakt og vandtæt hus, hvori motoren er integreret. Den er monteret på bunden af båden og er ikke drejbar. Betjeningen sker via fjernbetjening, og styringen varetages af et ror, der er placeret bag på båden. En podmotor styres ved hjælp af et rat, og styreelektronik samt batteri er placeret i båden.


En flangemotor kræver kun meget lidt plads i skibets indre, da motoren er helt indkapslet i podhuset, og ingen motorkomponenter strækker sig ind i skibet. Flangemotorer findes ofte på sejlbåde. En ulempe kan være den eventuelt begrænsede manøvredygtighed, da motoren ikke kan drejes direkte.

Hvordan monteres en flangemotor?

Monteringen bør udføres af en fagmand på land, før båden hæves op af vandet. Arbejdet er mindre omfattende end ved en Saildrive, da der kun kræves nogle mindre boringer til fastgørelse til skroget og en større til ledningsgennemføringen. Eksisterende boringer og sokler kan ofte genbruges. Især vigtigt er den gode tætning af boringerne i skroget.

Elektrisk Saildrive

En saildrive er ligesom en podmotor, motorens komponenter stikker ind i båden i forhold til flangemotoren. Der findes også roterbare versioner, men standarden er dog en fast motor, der styres via et ror. Basen er lamineret til bådskroget, og eksisterende baser kan ofte genbruges ved anskaffelse af en elektrisk saildrive.

Betjeningen sker via fjernbetjening. Drejelige Saildrives kan variere både i størrelsen af den maksimale drejevinkel samt i den mekaniske eller elektriske styring. Saildrive-motorer er særligt populære på sejlbåde. Monteringen er sammenlignelig med en podmotor.

Elektrisk undervandsmotor

En underflurmotor (rørmotor) består også af et vandtæt hus med en integreret motor. Motoren hænger i det roterbare hængslerør og går gennem bådskroget. Opbygningen ligner en flangemotor, men pod'en er roterbar, hvilket forbedrer manøvredygtigheden. Ved installation er der ingen forskelle sammenlignet med saildrives.


Som du kan se, kan du også med en elmotor køre hurtigere, end politiet tillader. For længere bådture anbefales dog en moderat hastighed. Derudover gælder der naturligvis også hastighedsbestemmelserne på vandene, som vi selvfølgelig anbefaler at overholde.

Din båd. Vores drivkraft.

Vi støtter bådsejere i forhold til e-mobilitet på vandet. Har du yderligere spørgsmål om elektriske bådmotorer? Skriv en e-mail til mail@greenboatsolutions.de Vi svarer dig så hurtigt som muligt!



Bemærkninger: Vi bruger standardværdier i alle angivelser og beregninger. Individuelle afvigelser er naturligvis mulige. Hver båd har forskellige egenskaber, og derfor kan vi ikke give garanti for oplysningerne. Det kan være, at din båd har brug for mere eller endda mindre effekt end anbefalet.

Dine fordele med greenboatsolutions

nemt.
Få få klik, der sparer dig for meget tid og stress!
hurtigt.
Du vil modtage et resultat inden for 5 minutter.
sammenlignelig.

De sammenligner næsten 600 forskellige E-motorer.

gennemsigtig.

Du har over 30 producenter i overblikket.

contact image