Elektriske både - alt hvad du behøver at vide

Elektriske både - alt hvad du behøver at vide

Hvad skal man være opmærksom på ved køb af en elektrisk motor? Elektriske motorer bruger den nyeste teknologi. Vi giver dig et overblik over de vigtigste emner omkring din båd. Før vi går i dybden, starter vi med nogle korte oplysninger om bådtyper og skrogformer.

  • Køretid og batteri

  • Hastighed

  • Strømforbrug

  • Effekt af en elektrisk motor

Skrogformer på både

Generelt set skelner man mellem forskydnings- og planende skrogformer på både. En forskydningsbåd er en båd, der permanent fortrænger præcis så meget vand, som den vejer. Ingen forskydningsbåd kan overskride skroghastigheden, dvs. overhale bølgen, der genereres af bovens bevægelse.

Skrogformer på både

I hviletilstand og ved lav hastighed er enhver båd en fortrænger. En planer hæver sig takket være skrogets form ud af vandet ved stigende hastighed. Ideelt set er en glat, langstrakt skrog og en bred hæk en fordel. Skroghastigheden overskrides langt, da vandmodstanden også falder efter at have løftet sig ud af vandet.

Ydelse af din elektriske motor

Hvor meget kraft har min båd brug for?

Vægten af din båd (fordrivning) er afgørende for designet af elmotoren. Kort sagt, jo tungere din båd er, desto mere kraft har din motor brug for. Det er vigtigt, at du også er forberedt på dårligt vejr. Kraftig strøm og høje bølger bør ikke være et problem for dig.

Hvor meget kraft har min båd brug for?

Hvor tung er min båd?

Hvis du har svært ved at vurdere vægten af din båd præcist, er det bedst at tage udgangspunkt i det 'tungeste tilfælde'. Så beregn vægten med personer og last. Angiv vægten lidt højere for at opnå god manøvredygtighed og hastighed med din båd.

Bestemmelse af ydelse

For en forskydningsbåd antager vi 2 kW pr. ton bådvægt. Du multiplicerer bådens vægt (i tons) med 2 og får den tilsvarende ydelse. Vi beregner normalt med 75 kg pr. person og beregner en fast sats på yderligere 50 kg for anden last.

Et eksempel på beregning

Bådens tomvægt på billedet nedenfor er 1.000 kg. I vores tilfælde sejler vi maksimalt med 2 voksne og beregner yderligere 50 kg til et lille barn, mad, drikkevarer og anker. Samlet vægt af båden er 1.200 kg. Multiplikeret med faktor 2 får vi den nødvendige motorydelse på 2,4 kW til vores elektriske påhængsmotor.

Bådførerbevis påkrævet fra 7,5 kW

Hvis du har en bådførerbevis, kan du springe afsnittet over uden problemer. Hvis ikke, bør du holde dig til den maksimale retningslinje på 15 hk, som du kan sejle uden bådførerbevis.

Fra 01.01.2023 gælder en maksimal elektrisk effekt på 7,5 kW (ca. 10 hk) for sejlads uden bådførerbevis. En elmotor med 11 kW (~15 hk) kræver et bådførerbevis!

Hvilke motorer passer?

Afhængigt af ydeevnen er forskellige producenter relevante for dig. I eksemplet ovenfor ville en Minn Kota hækmonteret motor eller en Torqeedo påhængsmotor passe meget godt. Men for at sammenligne alle mere end 20 forskellige producenter anbefaler vi at bruge vores produktfinder!

Ydeevne på glidebåde

En glidebåd er i stand til at løfte og glide ud af vandet ved stigende hastigheder. Dette overskrider skroghastigheden betydeligt. For at glide kræves der en markant højere motorydelse. I vores digitale rådgiver beregner vi en omtrentlig motorydelse til din glidebåd.

Ydeevne på glidebåde

Forbrændingsmotor vs. Elektromotor

Har du hidtil haft en forbrændingsmotor? Har jeg brug for en stærkere motor? Ingen bekymringer: E-motorer er mere effektive og ofte mere kraftfulde ved lavere omdrejninger. Afhængigt af E-motoren kan der endda være en trinløs hastighedsregulering tilgængelig.


Du kan beregne en lignende ydelse for E-motoren. Vi anbefaler, at du bruger vores digitale rådgivning på forhånd. Ofte er forbrændingsmotorer overdimensioneret, og du bruger for mange penge ved købet.


Ønsker du at få alle oplysninger om elektromotoren og den nødvendige ydelse? Fortsæt med hastigheden og derefter med strømforbruget. Er det værd at køre med en elektromotor eller ej?!

Hastighed

Hvor hurtigt kan jeg køre med min elektriske motor? Har den mindre trækkraft end min forbrændingsmotor? Vi afklarer myten om hastighed:

Hvad afhænger hastigheden af?

Hastigheden afhænger af din individuelle båd og meget mindre af motoren, end du tror! Så det er ligegyldigt, om du har en forbrændingsmotor eller en ren elektrisk motor om bord. En elektrisk motor bringer en planende båd med tilsvarende ydelse op på samme hastighed, som en forbrændingsmotor med samme nominelle effekt ville gøre.


Hvis du har en båd med en skrogform, der er egnet til planing, og har monteret en tilstrækkeligt kraftig motor, kan du selvfølgelig også opnå planing med din båd. Men du bør ikke glemme: Ved høje hastigheder er energibehovet også meget højt, men mere om det senere.

Vandlinjelængde af din båd

Hvad er vandlinjelængden, og hvad bruges den til? Med vandlinjelængden kan du give en omtrentlig vurdering af din båds forventede hastighed. Jo større den er, desto højere er også din båds skroghastighed.


Denne oplysning er grundlæggende interessant for dig, men spiller kun en mindre rolle ved valg af motor. For planende både er vandlinjelængden vigtig for beregning af den mindste effekt! Du kan læse mere om den specielle sag med planende både her.

Hastighed på glidende både

Overgangen til glidefart sker ved ca. 2,8 gange skroghastigheden, hvilket naturligvis varierer afhængigt af båden. Derfor kommer både med en lavere skroghastighed også hurtigere i glidefasen.

Hastighed på glidende både

Den maksimale hastighed af en glider er begrænset af motoreffekten og luftmodstanden. Denne stiger yderligere ved stigende hastighed og fører på et tidspunkt til, at bådskroget løfter sig. Båden mister kontakten til vandet, hvilket i hvert fald bør undgås.

Gennembrud af lydmuren

Transitionen fra fortrængning til glideflyvning kan sammenlignes med at bryde lydmuren i et fly. På en båd overhaler hækken sin egen bovskvulp. Det samme sker med et fly. Under flyvning bryder det sin egen lydbølge.

Hurtigere end tilladt af politiet

The current world record for the fastest electric boat is 142.6 km/h. The speed was achieved with a specially converted boat on a test track. But there are also electric boats produced in series that can reach almost 50 knots, or 92.6 km/h.


As you can see, you can also drive faster than the police allow with an electric motor. However, for longer boat trips, a moderate speed is recommended. In addition, the speed limits on the waters also apply, which we of course recommend to comply with.

Strømforbrug

For at fordoble hastigheden kræves cirka otte gange så meget effekt. Af denne grund anbefales det især at være opmærksom på en økonomisk hastighed ved elektriske motorer, så en længere køretid opnås. Ofte overstiger denne endda hastighedsgrænsen.

Afhængig af skrogets form

Strømforbruget afhænger blandt andet af skrogets form. Der skelnes mellem forskydningsfart, halvplaner og planere. Mindst strøm kræves til forskydningsfart. På husbåde kan man allerede sejle autonomt her.

Eksempel på beregning

0,5 kW pr. ton bådvægt er ofte tilstrækkeligt til at bringe en båd op på 70% af skroghastigheden. Op til ca. 80% af skroghastigheden er strømforbruget relativt lavt. Derudover stiger forbruget markant.

Eksponentiel forbrug

Hvis du drejer gashåndtaget over 80% af skroghastigheden, vil din forbrændingsmotorbåd kun blive lidt hurtigere, men forbruge eksponentielt mere strøm. Hvis du har en planende båd, skal du enten sejle i forbrændingsfart eller planende fart. Halvplanende fart er meget ineffektiv.

Beregning

Hvad betyder eksponentielt? For at fordoble hastigheden kræves tredje potens. Beregning: 2x2x2 = 8. For at accelerere fra 10 km/t til 20 km/t kræves 8 gange så meget energi.


Princippet er det samme for forbrændingsmotorer og elektriske motorer, så der skal være tilstrækkelig brændstof til forbrændingsmotoren og en tilstrækkeligt stor batteri til den elektriske motor.

Hvad sker der under halvplaning?

Hvis din båd ikke er egnet til planing eller motorkraften ikke er tilstrækkelig, kan du ikke overvinde bovbølgen og skubber den foran dig. En høj bovbølge bygger sig op foran båden og giver stor modstand. Derved går der meget energi tabt, og din båd bliver kun ubetydeligt hurtigere.

Strømforbrug på halvglidere

Strømforbruget stiger også kraftigt, og rækkevidden/køretiden falder ekstremt. Derudover belastes motor og batterisystem kraftigt. Dette kan begrænse levetiden. Derudover forstyrrer du andre bådsejlere og vandsportsudøvere med en stor bølge og kan beskadige kystbeskyttelsen.

Køretid og kapacitet

Den maksimale køretid afhænger af batterikapaciteten. Jo længere du vil køre, desto mere energi har du brug for. Med et tomt batteri kan du kun lade dig trække af andre både til den nærmeste havn.

Køretid og kapacitet

Til at tale ud fra egen erfaring: de fleste bådejere er meget hjælpsomme og vil gerne hjælpe. Det kan dog ikke skade at have et langt reb om bord. Men der skal også være en båd i nærheden. Derfor: Bedre at have for meget kapacitet end for lidt.

Beregning af kapacitet

Køretiden afhænger af din kørestil! For maksimal forbrug skal du multiplicere din motors effekt med køretiden. Med 4 kW og 2 timers kørsel skal du have en 8 kWh batteri om bord.


Bemærk: Du kører normalt ikke direkte med fuld kraft over søen. Normalt kører du med økonomisk hastighed. (Også her: Undtagelser bekræfter reglen)

Økonomisk hastighed

Hvad er økonomisk hastighed? Det er mere effektivt og energibesparende. Det er ca. 70% af den maksimale hastighed. Ofte er hastigheden stadig meget hurtigere end tilladt på de fleste vandveje og farvande i Tyskland.

Økonomisk hastighed

Hvor længe kører min bådmotor elektrisk

Oftentimes, during an 8-hour day trip, the entire battery is not depleted. Usually, the boat is anchored during the tour to soak up some sun or go swimming. Therefore, always remember to consider the maximum driving time. The battery is crucial here.

Effektiv kapacitet

Vi beregner altid den effektive kapacitet ved beregningen. Det er den energi, der faktisk må tages ud af batterisystemet. Når vi angiver køretiden, anbefaler vi derfor at planlægge med lidt sikkerhed.


I vores indtastninger beregner vi den nødvendige kapacitet for dig.

Optimal ruteplanlægning

Især på en længere tur vil du ikke blive ubehageligt overrasket. Et andet tip: Det er nyttigt at planlægge dine ruter langs havne eller anløbssteder med strømforsyning. Det gør naturligvis en enorm forskel, om du vil sejle med din båd behageligt og afslappet eller halvvejs hurtigt.

Optimal ruteplanlægning
Desuden afhænger det af, om du sejler i fortrængningsfart eller ejer en båd, som kan og vil glide. Dette afhænger primært af din båd, især skrogets form, men sekundært spiller motorydelsen en meget stor rolle.

Elektrisk hjælpemotor

I stedet for at have en ren fremdriftsmotor om bord, bruger mange en elektrisk motor til korte strækninger og økonomisk kørsel.


Hvis du kun bruger elektrisk fremdrift som en hjælpemotor, har du brug for mindre kraft. Dette er ofte tilfældet, når du kun vil sejle ud fra havnen eller generelt kun er på kortere ture. En motor med lavere effekt er tilstrækkelig, f.eks. ca. 1 kW pr. ton bådvægt.

Fordele ved en optimal elektrisk motor til båden

Med en motor med lavere effekt kan du spare penge og stadig få den passende elektriske fremdrift. Dette kan især være tilfældet med sejlbåde, når du skal sejle fra kajen ud på søen. Derefter kan vinden bære dig over søen. Hvis der er vindstille, kan du stadig bruge elmotoren og sejle tilbage til kajen.

Hvor ofte kører du med elmotoren?

Afhængigt af hvor ofte du kører, påvirker det, hvilken batteritype vi anbefaler til dig. Ved hyppig brug er lithium-ion-batterier den mest egnede batteritype. Dette skyldes primært deres holdbarhed. Lithium-batterier er markant lettere og derfor det bedste valg til glidebåde.


Til mindre til mellemstore batterisystemer og ved normal kørsel anbefaler vi normalt AGM-batterier. AGM-batterier er markant billigere. Derudover har de en lavere vægt. En detaljeret sammenligning af batterityper findes dog i kapitel 3 i vejledningen.

Hvor ofte kører du med elmotoren?

Dine fordele med greenboatsolutions

enkelt.
Få klik sparer dig for meget tid og stress!
hurtigt.
Du vil modtage et resultat inden for 5 minutter.
sammenlignelige.

Du sammenligner næsten 600 forskellige elmotorer.

transparent.

Du har overblik over mere end 30 producenter.

contact image